Wat doe ik?

Communicatie

Durf jij te zeggen wat je werkelijk wilt zeggen?

Communicatie is pas echt communicatie als deze verbindend is. Hierbij toets je of de boodschap die je uitzendt naar iemand anders ook daadwerkelijk ontvangen wordt zoals je bedoelt.

 

Het is heel vaak zo dat wij ons niet gezien of gehoord voelen, geen erkenning en waardering ervaren. Heb jij het weleens dat je je niet gezien en gehoord voelt? Durf jij te zeggen wat je eigenlijk zou willen zeggen, in bijvoorbeeld een vergadering? Durf jij een feestje af te zeggen, of ga jij omdat in jouw beleving anderen daar een oordeel over hebben? Wat maakt dat jij niet durft te zeggen wat je zou willen zeggen?

 

Hierdoor gebeurt het vaak dat mensen zich terugtrekken in hun eigen wereld. En vervolgens van zich afslaan. Ze gaan met modder gooien en communiceren niet met elkaar maar over elkaar. Er ontstaat dan een strijd en alles wat wordt gezegd, wordt als oordeel ervaren.

 

Mensen laten zich in deze hectische maatschappij heel snel leiden door hun gedachtes. En die gedachtes zijn vaak ingegeven door de mening van anderen of door verwachtingen die mensen denken waar te moeten maken. Dit uit zich in gedrag dat van buitenaf gemotiveerd wordt. Je doet of zegt dan al snel iets verkeerd, want het komt niet vanuit jezelf. Het komt niet altijd overeen met wat je werkelijk zou willen doen en het geeft je een naar gevoel.

 

Als je spreekt vanuit je gevoel, spreek je vanuit jezelf en is wat je zegt of doet dus nooit verkeerd. Een gevoel is uniek. Maar misschien nog wel belangrijker: Op de juiste manier spreken vanuit je gevoel zou oordeelloos moeten zijn, want dan voelt de ander zich niet aangevallen. Alleen dan kan de ander de boodschap goed ontvangen.

 

Verbindend communiceren; werkelijk zeggen wat je wilt zeggen en begrepen worden door de ander!