De Maskers

De maskers.

Iedereen heeft wel een of meerdere maskers op en dat heb je zelf niet altijd in de gaten!

We creëren deze “maskers” omdat we gebeurtenissen in ons leven meegemaakt hebben die ons geraakt hebben. Wij mensen leren ons strategieën aan om met deze situaties, omstandigheden en mensen om te kunnen gaan. Om ons overeind te houden en om ons staande te houden gebruiken we overlevingsstrategieën. Hierdoor zijn we vaak niet onszelf. We zetten een masker op. Achter dit masker gaat vaak veel meer schuil dan dat je aan de buitenkant ziet. Aan de binnenkant zijn we druk bezig met onze interne dialogen, beredenering en oordelen.

Een aantal voorbeelden van maskers/strategieën zijn:

  • “Please” gedrag (je aanpassen)

  • Weglachen

  • Stil worden (je terugtrekken)

  • Jezelf niet begrenzen en daardoor kan een ander over jouw grenzen heen gaan

  • De ander gelukkig maken en denken dat je dan pas zelf gelukkig kunt worden

  • Geen nee durven zeggen

  • Bang zijn voor het oordeel van een ander

Als we een strategie hebben zijn we ons er vaak niet van bewust. Tot dat we op onderzoek uit gaan en via anderen (die ons spiegelen) bewust worden van het gedrag wat we doen. Het mooie hieraan is dat een strategie werkt zo lang deze ons iets oplevert (bijvoorbeeld bescherming).

En dan is daar zomaar een moment dat het even niet lekker met je gaat en je last krijgt van een strategie. Je zit niet lekker in je vel of je bent je bewust geworden van gedrag dat je eigenlijk niet wil doen.

Hoe kun je dat doen vraag je je dan af. In mijn beleving is het vaak lastig om dit in je eentje te veranderen. Dit omdat wij voor onszelf blinde vlekken hebben en het lastig is om het voor jezelf duidelijk te krijgen hoe je dat dan kunt veranderen. Ga dan opzoek naar iemand die je kan helpen. Iemand waarbij het belangrijk is dat jij je veilig voelt.

Zin in een goed gesprek? Neem dan contact met mij op!

Jonny Smelt

contact@movinginsideout.nl

06 5333 4981


Recente berichten
Archief