top of page

Anders zijn

Wij mensen zijn kudde dieren en elk mens wil bij kudde horen. Ook al voel je je anders of ben je anders dan de gemiddelde maatschappelijke norm. Of je nu Chinees, Turk, Marokkaan, Duitser, Arabier, aan de zware kant bent, homoseksueel, wit, zwart, geel, bruin, non-binaire, transgender of wat je dan ook bent. Je blijft een mens die bij de kudde wil horen en probeert te voldoen aan de gemiddelde maatschappelijk norm.

 

In de huidige maatschappij is het zo dat we alles wat anders is dan de gemiddelde norm we een label moeten geven. Blijkbaar kunnen we er anders niet mee omgaan. Waarschijnlijk lees je dit stuk omdat jij je ook anders voelt. Dan herken je vast hoe jij je aan gedragsverandering hebt gedaan en jezelf geweld hebt aangedaan om te voldoen aan de gemiddelde norm van de maatschappij.

 

Dat we allemaal zo erg op elkaar lijken, is niet zo gek. Van jongs af aan krijgen we al te horen "Doe maar gewoon!", "Niet zo opvallen!" en "Doe wat je gezegd wordt!" Kinderen zijn de meest pure wezens op aarde. Wie we zijn, wat we willen, waar we wel of niet in geloven, hoe we spelen en gek doen. Het is allemaal vanzelfsprekend. Maar hoe ouder we worden, hoe minder we die eigenheid vieren en hoe meer we op ‘de ander’ willen lijken en daardoor onze eigenheid onderdrukken.

Door het onderdrukken van onze eigenheid kan er angst, verdriet, boosheid, teleurstelling, stress en eenzaamheid. Je voelt je alleen in je eigen wereld. Het kan bewust of onbewust zijn dat je jezelf onderdrukt om maar te voldoen aan de gemiddelde maatschappelijke norm.

Als kind leer je al allerlei overlevingsstrategieën aan waardoor je je hebt aangepast en staande hebt weten te houden. Hoeveel energie en kracht kost dit je wel niet? Misschien is het zelfs zo erg dat je er ziek van bent geworden.

 

Wil je weer ontdekken hoe je weer bij jezelf kunt  komen? Wil jij jouw verschillende strategieën leren herkennen en te kijken en ervaren welke strategieën nog wel bij je passen of welk niet meer passen? Leren om in je kracht te staan? Weer op jezelf te durven vertrouwen? Maak dan nu een afspraak met Jonny!

bottom of page